1. Επιλέξτε μενού: Εδώ μπορείτε να επιλέξετε το μενού στο οποίο βρίσκονται οι κωδικοί (πιάτα-cocktails) που επιθυμείτε να συγκρίνετε την απόδοσή τους. Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερα μενού εάν προσφέρετε παραπάνω από ένα μενού στους πελάτες σας την ίδια χρονική στιγμή.
2. Τμήμα μενού. Ανάλογα με το ποιο μενού έχετε επιλέξει παραπάνω, το σύστημα θα συγκεντρώσει στην λίστα, όλα τα τμήματα του μενού που έχετε επιλέξει (π.χ. Ορεκτικά, Κυρίως πιάτα κτλ). Εσείς πρέπει να επιλέξετε ένα από τα τμήματα από την λίστα για να πραγματοποιήσετε σύγκριση αποδοτικότητας των κωδικών αυτού του τμήματος. Αυτό γίνεται γιατί οι κωδικοί που «ανταγωνίζονται» μεταξύ τους ανήκουν πάντα στο ίδιο τμήμα του μενού σας (– το φιλέτο μοσχαρίσιο για παράδειγμα δεν ανταγωνίζεται μια τάρτα σοκολάτα κτλ). Σε περίπτωση που παραπάνω έχετε επιλέξει παραπάνω από ένα μενού, για τον λόγο ότι προσφέρετε στους πελάτες σας πάνω από 1 επιλογή μενού, όλα τα τμήματα από όλα τα μενού θα εμφανιστούν. Σε αυτήν την περίπτωση, οι κωδικοί από τα τμήματα με το ίδιο όνομα από όλα τα μενού θα συγχωνευτούν σε ένα τμήμα. Εάν για παράδειγμα έχετε επιλέξει 2 μενού που προσφέρουν και τα δυο ορεκτικά, τότε όλοι οι κωδικοί ορεκτικών και από τα δύο μενού θα συγχωνευτούν κάτω από την κατηγορία «ορεκτικά». Έτσι η σύγκρισή σας θα είναι αντικειμενική. Προσοχή! Για να γίνει αυτή η συγχώνευση τμημάτων από διαφορετικά μενού θα πρέπει απαραίτητα τα τμήματα να έχουν γραφτεί με τον ίδιο τρόπο. Εάν στο ένα μενού γράψετε τον τίτλο «ΟΡΕΚΤΙΚΑ» και στο άλλο «Ορεκτικά» τότε το σύστημα θα τα εκλάβει ως 2 διαφορετικά τμήματα που δεν θα μπορείτε να συγκρίνετε μεταξύ τους. Οι τόνοι, τα κεφαλαία γράμματα καθώς και η γλώσσα που χρησιμοποιείτε στην ονομασία των τμημάτων των μενού σας παίζουν ρόλο!
3. Επιλογή κωδικών (πιάτων – cocktails) από τη λίστα: Αφού επιλέξετε το τμήμα του οποίου τους κωδικούς επιθυμείτε να συγκρίνετε, θα δείτε ότι το σύστημα αυτόματα επιλέγει όλους τους κωδικούς αυτού του τμήματος. Αυτό γίνεται γιατί όλοι οι κωδικοί ενός τμήματος ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Εάν για κάποιο λόγο ένας κωδικός δεν υπήρχε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο της σύγκρισης και επιθυμείτε να τον αφαιρέσετε από την σύγκριση, τότε κάντε click πάνω του έχοντας ταυτόχρονα πατημένο το κουμπί Control στο πληκτρολόγιό σας. Επαναλάβετε το ίδιο για όλους του κωδικούς που θέλετε να αφαιρέσετε από την σύγκριση σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα παραμείνουν επιλεγμένοι μόνο οι κωδικοί που επιθυμείτε να συγκρίνετε.
4. Επόμενο βήμα. Όταν επιλέξετε όλους τους κωδικούς των οποίων την απόδοση θέλετε να συγκρίνετε, κάντε click στο «Οκ, πάμε στο Βήμα 2!»
5. Συμπληρώστε τις πωλήσεις του κάθε κωδικού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σκεφτείτε το χρονικό διάστημα του οποίου τις πωλήσεις θα συγκρίνετε (1 μέρα, 1 σαββατοκύριακο, 1 εβδομάδα, 1 μήνα, 1 χρόνο κτλ) Θυμηθείτε ότι όσο πιο μεγάλο το χρονικό διάστημα των πωλήσεων τόσο πιο αντιπροσωπευτικό και αντικειμενικό είναι το αποτέλεσμα της σύγκρισης σας. Κάνοντας click σε κάθε έναν από τους κωδικούς, αναγράφετε τον αριθμό των μονάδων (και ΟΧΙ την αξία των πωλήσεων σε Ευρώ!) που πουλήσατε αυτήν την χρονική περίοδο. Κάντε το ίδιο για όλους τους κωδικούς (για την ίδια χρονική περίοδο πωλήσεων πάντα)
6. Επόμενο βήμα: Όταν συμπληρώσετε τις πωλήσεις για όλους τους κωδικούς τότε κάντε click στο «Οκ, πάμε στο Βήμα 3!» για να δείτε το αποτέλεσμα της σύγκρισής σας
7. Καρτέλα γραφήματος: Στην καρτέλα γραφήματος θα δείτε τοποθετημένους τους κωδικούς σας ανάλογα με το ποσοστό πωλήσεων που έκαναν και την οικονομική τους συνεισφορά σε ευρώ (σχέση τιμής / κόστους για κάθε 1 μεμονωμένο κωδικό, όχι το σύνολο που πουλήθηκε). Την αναλυτική επεξήγηση του γραφήματος μπορείτε να την δείτε στην καρτέλα αποτελέσματος στα δεξιά της οθόνης σας.
8. Καρτέλα αποτελέσματος: Στην καρτέλα αποτελέσματος, μπορείτε να δείτε τον κάθε κωδικό σας με ένα χρώμα και δίπλα του έναν χαρακτηρισμό (HORSE, PUZZLE, DOG, STAR). Επιλέγοντας τον κάθε κωδικό, μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος της οθόνης, τι σημαίνει ο χαρακτηρισμός αυτός για τον κωδικό σας καθώς και προτεινόμενες ενέργειες που πρέπει να κάνετε για την βελτίωση της απόδοσης του! Η ανάλυση έχει γίνει βασισμένη στην θεωρία Menu Engineering Analysis όπως αυτή αποδόθηκε στο «Restaurant operations management: principles and practices / Jack D. Ninemeier, David K. Hayes. 1st ed." Pearson Prentice Hall.
9. Αποθήκευση αναφοράς: Μπορείτε να αποθηκεύσετε το γράφημα της σύγκρησης ως αρχείο στον υπολογιστή σας.
10. Νέα αναφορά : Μπορείτε να κάνετε νέα ανάλυση σύγκρισης αποδοτικότητας.